Deelname aan de transitiearena warmte van de Stad Mechelen


Het was met groot genoegen en een gevoel van betrokkenheid dat ik in februari-maart 2023 deelnam aan de Transitiearena Warmte, georganiseerd door de stad Mechelen in functie van het Interreg project Shifft. Dit evenement bood niet alleen een platform voor discussie en kennisdeling, maar het markeerde ook een cruciale stap in de richting van duurzame, toekomstbestendige stedelijke ontwikkeling.

De Transitiearena Warmte bracht deskundigen, belanghebbenden en beleidsmakers samen om  de overgang naar duurzame verwarmingsnetwerken in de stad Mechelen te bevorderen. De focus lag op het verkennen van innovatieve oplossingen, het bespreken van uitdagingen en het identificeren van kansen om Mechelen klimaatneutraal te maken tegen 2050. 

(c) Joost Joosen voor stad Mechelen
(c) Joost Joosen voor stad Mechelen

De Transitiearena Warmte was niet alleen een gelegenheid om te leren en te netwerken, maar ook een herinnering aan de waarde van samenwerking in het streven naar duurzaamheid. We werkten rond 4 transitiepaden:

  • Collectief verwarmen
  • Duurzame individuele verwarming
  • Warmteplanning/ruimtelijke integratie
  • Warmtecoalitie/partnerschap  

Tijdens de eerste workshop van de transitie-arena verkenden we de Mechelse situatie vanuit een transitiebril. We schetsten gezamenlijk de context van de Mechelse warmtetransitie via twee gekende transitiemodellen:

  • Het multi-level-perspectief
  • De X-curve van transitie 

Op die manier expliciteerden we onze radicale kernambities voor de warmtetransitie.

(c) Joost Joosen voor Stad Mechelen
(c) Joost Joosen voor Stad Mechelen

Tijdens de tweede workshop van de transitie-arena werkten we voor de diverse transitiepaden inspirerende toekomstbeelden uit op de lange (2050) en middellange (2030) termijn. Vanuit deze toekomstbeelden formuleerden we concrete ambities voor de komende twee jaar. 

Tijdens de derde workshop van de transitie-arena werkten we een transitiestrategie uit. We prioriteren de interventies en maken actie-agenda's op voor diverse transitiepaden. We bekijken tevens hoe we een Mechtels transitienetwerk warmte en energie kunnen opstarten en uitbouwen met stakeholders die relevant zijn voor de transitiepaden en -acties.

Joyce Van Kerckhove van @VisualityEU
Joyce Van Kerckhove van @VisualityEU

Foto's tijdens het event werden genomen door (c) Joost Joossen in opdracht van de Stad Mechelen. Het visueel verslag van deze 3 workshops werd gemaakt door Joyce Van Kerckhove van @VisualityEU.

Wil je meer weten over transformatie en hoe we u graag verder helpen neem een kijkje bij onze diensten.

Transformation

Most recent posts

Blog

Latest news

Discover more

PRE TITLE

In de kijker

Dolores eos qui ratione sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.

Newsletter

Subscribe to the newsletter

This way you will always be the first to know about our latest news, updates, vacancies, tips & promotions.

View previous updates

How can we help you?

We are happy to answer all your questions, big or small. Would you like more information? Then please contact us.